11 Φεβ 2009

Του Βόλου τα εννιά..πράγματα που πρέπει να ξέρετε


1) Η προέλευση του ονόματος Βόλος δεν είναι πλήρως τεκμηριωμένη. Κατά ορισμένους, η λέξη Βόλος αποδίδεται σε παραφθορά του αρχαίου ονόματος Ιωλκός (Ιωλκός > Γιωλκός > Γώλος > Βώλος ή Βόλος). Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι η ονομασία Βόλος προήλθε από το όνομα Φόλος, που κατά την μυθολογία ήταν πλούσιος γαιοκτήμονας της περιοχής. Κατά μία τρίτη εκδοχή(βλ. "Η επανασταση της Θετταλομαγνησίας, του Γ. Κορδάτου), η λέξη Γώλος ή Βόλος προέρχεται από την σλαβική λέξη golo, που σημαίνει γυμνός/φαλακρός (ίσως και τόπος χωρίς δέντρα). Τέλος, κατά μία τέταρτη εκδοχή, η ονομασία Βόλος είναι παραφθορά της ιταλικής λέξης golfo, που σημαίνει κόλπος. Γεγονός πάντως είναι ότι το τοπωνύμιο Βόλος εμφανίστηκε γύρω στον 14ο αι. και χρησιμοποιήθηκε πρώτα για το χωριό που είναι χτισμένο στους πρόποδες του Πηλίου και που σήμερα αποκαλείται Άνω Βόλος.

2) Η περιοχή της Μαγνησίας αναφέρεται σε μερικούς από τους πιο σημαντικούς ελληνικούς μύθους.

Γενάρχης της περιοχής υπήρξε ο Μάγνης, γιος του Αιόλου, ο οποίος εγκαταστάθηκε στο Πήλιο. Στο Πήλιο κατοικούσαν οι Κένταυροι, ιππόμορφα όντα που προήλθαν από την ένωση του Ιξίωνα και της Νεφέλης. Γνωστός Κένταυρος της μυθολογίας ήταν ο Χείρων, ο οποίος μεσολάβησε για τον γάμο του Πηλέα με την Θέτιδα, που έγινε στο Πήλιο. Στην διάρκεια του γάμου και εξαιτίας του μήλου της Έριδος, προκλήθηκε ο Τρωικός πόλεμος.

Κοντά στον σοφό Κένταυρο Χείρωνα μαθήτευσε ο Ασκληπιός, πατέρας της ιατρικής, καθώς και ο Αχιλλέας. Από την Μαγνησία, επίσης, ξεκίνησε η Αργοναυτική εκστρατεία, που σχετίζεται ιστορικά με την απαρχή της τεχνικής επεξεργασίας του χρυσού στον ελλαδικό χώρο.

3)Η σημερινή πόλη του Βόλου άρχισε να κτίζεται έξω από το παλιό κάστρο λίγο μετά το 1830. Η ευνοϊκή γεωγραφική της θέση, λόγω του λιμανιού, συνέβαλε στην εξέλιξή της σε οικονομικό κέντρο της Θεσσαλίας. Μετά τον Ρωσοτουρκικό Πόλεμο του 1877 και την διάσκεψη της Κωνσταντινούπολης (1881), η Θεσσαλία παραχωρήθηκε στο νεοελληνικό κράτος, και στις 2 Νοεμβρίου του 1881, ο Ελληνικός Στρατός εισήλθε στην πόλη του Βόλου.
Κατά τον «άτυχο» Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, ο Βόλος έπεσε ξανά στα χέρια των Τούρκων. Οι κάτοικοι της περιοχής αναγκάστηκαν να ζητήσουν καταφύγιο σε γειτονικά νησιά, αλλά μετά από λίγους μήνες οι Τούρκοι αποχώρησαν και έτσι Βολιώτες και Πηλιορείτες επέστρεψαν στα σπίτια τους.

4)Η Μικρασιατική Καταστροφή έφερε νέο αίμα στην ανεπτυσσόμενη πόλη του Βόλου, την περίοδο που είχε μεγάλη ανάγκη από εργατικά χέρια. Οι πρόσφυγες από την Μικρά Ασία αρχικά εγκαταστάθηκαν στους άδειους χώρους της πόλης. Γύρω από την Πλατεία Ρήγα Φεραίου, έστησαν ολόκληρη παραγκούπολη, η οποία καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1930. Σιγά-σιγά, οι νέοι κάτοικοι του Βόλου μετακινήθηκαν προς τα ΒΔ προάστια της πόλης, στα «Προσφυγικά», που αργότερα αποτέλεσαν τον πυρήνα της Νέας Ιωνίας Βόλου.



5)Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ανέκοψε προσωρινά την εξέλιξη της πόλης. Την περίοδο 1941–1944 ο Βόλος δοκιμάστηκε σκληρά από την Ιταλική και αργότερα τη γερμανική κατοχή. Η περίοδος αυτή είναι η μόνη κατά την οποία, ο πληθυσμός της πόλης παρουσίασε μείωση. Πολλά μέλη των αντιστασιακών οργανώσεων, αλλά και απλοί άμαχοι πολίτες βρήκαν τραγικό θάνατο στους δρόμους της πόλης (ιδιαίτερα από τους δωσίλογους της ΕΑΣΑΔ), στους χώρους εκτέλεσης (όπως η πλατεία Ελευθερίας) και στη διαβόητη «Κίτρινη Αποθήκη», που οι Γερμανοί και οι ντόπιοι συνεργάτες τους χρησιμοποιούσαν ως φυλακή.


6)Η βιομηχανική ανάπτυξη που γνώρισε ο Βόλος έως τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια δεν είχε ανάλογη συνέχεια κατά το δεύτερο μισό του 20ού αι. Μεγάλα εργοστάσια όπως η καπνοβιομηχανία Ματσάγγου, οι σιδηρουργίες Γκλαβάνη και Σταματελόπουλου, και η υφαντουργία Παπαγεωργίου έπαψαν να λειτουργούν. Η λειτουργία της Βιομηχανικής Ζώνης από το 1969 οδήγησε σε μία προσωρινή βιομηχανική άνθιση με την εγκατάσταση νέων βιομηχανιών. Όμως στα μέσα της δεκαετίας του 1980, η αποβιομηχάνιση του Βόλου άρχισε να γίνεται πλέον γεγονός.


7)Το 1984 ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με έδρα τον Βόλο και σχολές ή τμήματα σε όλες τις θεσσαλικές πόλεις. Το Πανεπιστήμιο, το οποίο δέχτηκε τους πρώτους φοιτητές το 1989, έδωσε μία νέα πνοή στην πνευματική ζωή του Βόλου, πνοή που η πόλη την είχε απολύτως ανάγκη. Στα καλλιτεχνικά του Βόλου αξίζουν να σημειωθούν το Δημοτικό Θέατρο, το Ωδείο, καθώς και η Συμφωνική Ορχήστρα της πόλης.


8)Το 2004, ο Βόλος έγινε «ολυμπιακή πόλη», αφού φιλοξένησε ορισμένους αγώνες ποδοσφαίρου στα πλαίσια των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι αγώνες έγιναν στο νέο υπερσύγχρονο Πανθεσσαλικό Στάδιο, το οποίο κατασκευάστηκε για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αξιοποιώντας την παράδοση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ο Βόλος διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυμναστικής και τμήμα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Μπιλιάρδου το 2006, ενώ θα διοργανώσει από κοινού με τη Λάρισα τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013.


9)Η πόλη πέρα απο τη σύγχρονη όψη και τους μοντέρνους ρυθμούς διατηρεί και παραδοσιακά στοιχεία. Ενα απο αυτά είναι και τα τσιπουράδικα που παλιά βρίσκονταν στη παραλία του Βόλου.Ο "θεσμός" ξεκίνησε από τους πρόσφυγεςτης Μικρασίας που εγκαταστάθηκαν στο Βόλο μετα την ανταλλαγή το 1922 και τους εργαζόμενους στο λιμάνι. Το μεσημέρι μετά τη δουλειά μαζεύονταν στα καφενεδάκια του λιμανιού και έπιναν το τσιπουράκι τους που το συνόδευαν με μεζέδες σερβιρισμένους σε μικρά πιατάκια.Σύντομα έγινε καθημερινή συνήθεια για τους Βολιώτες εργάτες.
Κυρίαρχη γεύση σε αυτήν την ιεροτελεστία είναι τα κάθε μορφής θαλασσινά: χταποδάκια, σουπιές, μύδια, γιαλιστερές, στρείδια, φούσκες, πίνες, κυδώνια και μικρά ψάρια. Η παράδοση συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Το τσιπουράδικο καθιερώθηκε σαν βασικός τόπος συνάντησης και επικοινωνίας και έγινε πασίγνωστο στο πανελλήνιο.
Tέλος,υπάρχουν γύρω στα 400 τσιπουράδικα στην περιόχη του Βόλου :)

13 σχόλια:

  1. τρελαίνομαι για... Βόλο! :P

    Τα τσιπουράδικα εκεί τα σπάνε... Έχω και φίλους (πέρα από τους γνωστούς...) Πρέπει να πάμε κανα γουηκεντ, οπωσδήποτε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. xaaxxaxaaxax eisai Ontws Dr Horrible trisathlios,akoy trelainomai gia...Bolo axaxaax :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αφου με αρέζει, τι να πω, ψέμματα? Επίσης με αρέσουν και τα Βουνί..σια μέρη... :zntoing!:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ξέχασες και το 10 πράγμα που πρέπει να γνωρίζει κάποιος για το Βόλο....ΕΜΕΝΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κύριε πιγκουίνε όταν βρείτε χρόνο, στείλτε μου το password που ξεκλειδώνει το κρυφό post για το οποίο με ενημέρωσε η συν-blogger σας και περιγράφει τους καλύτερους οίκους ανοχής αλλά και τα στριπτιτζάδικα του Βόλου. Ευχαριστώ...


    *και όχι δεν θα πω σε κανέναν ότι εσύ με έβαλες να το γράψω αυτό για να αυξήσω τη δημοφιλία του blog σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. tarantina, καταπληκτικό το αφιέρωμα του Βόλου!!! Αν δεν σε ήξερα, θα έλεγα ότι το χεις πάρει αυτούσιο από αλλού.

    Τον Βόλο είχα την τύχη να τον επισκεφτώ πέρσι χάρη στη προθυμία μιας φίλης μου να με φιλοξενήσει για λίγες μέρες και ήταν πραγματικά πολύ ωραία(όπως κι η παρέα άλλωστε).

    Αυτό που αξίζει πραγματικά στο Βόλο, πέρα από τα γνωστά τσιπουράδικα είναι και το....Rainbow. Επομένως αν το Πήλιο ή τα τσιπουράδικα δεν είναι αρκετά για να σας πείσουν , φάτε πεινιρλί από κει και θα με θυμηθείτε.

    Αφιέρωμα για Πήλιο παίζει; Εχω και κει να γράψω μια εμπειρία...για τα 2χμ σε 10'. :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Billy δε μας χαιρετας το Παναχαικο ορος λεω εγω? :P Ηδη διεγραψα καταλαθος την παραπανω απαντηση μου,με συγχισες..Αλλα θα σε φτιαξω..Το σκ ετοιμαζω αφιερωμα στις εμπειριες μας στο Πηλιο,stay tuned :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ασε ξέρω ξερω...μαζί με τα σουβλάκια που τσακίζαμε, θα ποστάρεις και το πρώην κινητό μου!!! χαχαχααχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το Πήλιο πανέμορφο!Από κεί είσαι Κατερίνα αλήθεια ή έτσι απλά έκανες αφιέρωμα για το Βόλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. γεια σου ρε Φορέβα με τις απορίες σου!
    Ναι,από εκεί είμαι κι εγώ και ο Πάνος,ο +blogger μου,γι αυτό και το αφιέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. αχχαχααχ ναι τις απορίες μου η αλήθεια είναι στις έλεγα σε πμ πιο παλιά,τώρα γίνομαι δημοσίως ρόμπα!:P Πολύ ωραία η πόλη σας!Τα Πεινιρλί είναι απίστευτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή