13 Φεβ 2009

Αυτός ο κύβος δεν ερρίφθη!


Από όλες τις σπαζοκεφαλιές που έχουν κυκλοφορήσει κατά καιρούς,η μοναδική που έχει θεωρηθεί γενικά ως η πιο περίπλοκη και συνάμα πιο εθιστική είναι ο κύβος του Ρούμπικ.Το παλεύεις να ταιριάξεις σε κάθε επιφάνεια την αναλογία των χρωμάτων,το παλεύεις και το ξαναπαλεύεις..!Στο τέλος επιλέγεις να το παρατήσεις και να το εκδικηθείς πατώντας και λιώνοντας με ορμή ό,τι κύβο βρίσκεις μπροστά σου,κατά προτίμηση τον κύβο κνόρ,είναι πιο εύκολος στο διαμελισμό!Κι όμως,χωρίς υπερβολές,έχουν τύχει περιπτώσεις ανθρώπων ανα την υφήλιο,οι οποίοι εθίστηκαν τόσο πολύ που οδηγήθηκαν σε τρέλες και ακρότητες,μερικά παραδείγματα:



­ Το 1981 μια γερμανίδα νοικοκυρά κατέθεσε αίτηση διαζυγίου εναντίον του άντρα της, με αιτιολογία τη συνεχή ενασχόλησή του με τον κύβο. Οπως αναφερόταν χαρακτηριστικά στην αίτηση: «Οταν ξαπλώνει το βράδυ, είναι τόσο εξαντλημένος από τον κύβο ώστε ούτε που με αγκαλιάζει».

­ Ενας αγώνας ράγκμπι στο Κονέκτικατ καθυστέρησε να αρχίσει επειδή ένας από τους παίκτες είχε εξαφανιστεί. Τον ανακάλυψαν να έχει κλειδωθεί στα αποδυτήρια και να παίζει με τον κύβο.

­ Το 1992 ο τότε βρετανός πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ βοήθησε άθελά του στην αναβίωση της κυβομανίας, χρησιμοποιώντας τον κύβο του Ρούμπικ σε μια τηλεοπτική συνέντευξη ως παράδειγμα των δυσεπίλυτων προβλημάτων που δημιουργούσε η Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Το 1980 ιδρύθηκαν οι Cubaholics Anonymous (προσαρμογή του ονόματος των Ανώνυμων Αλκοολικών), με σκοπό να βοηθήσουν τους εθισμένους παίκτες να αποτινάξουν από πάνω τους τη συνήθεια του κύβου.



Ποιός ήταν όμως ο μεσιέ Ρούμπικ, ο οποίος δεν είχε με τι άλλο να ασχοληθεί και τετραγώνισε (εποικοδομητικά το λες..!) τη βαρεμάρα του;
Κατάγεται από την Ουγγαρία,γεννήθηκε το 1944 και είναι γλύπτης και καθηγητής της αρχιτεκτονικής.Επινόησε τον κύβο του το 1974 και από τότε έχουν πουληθεί πάνω από 100 εκατομμύρια κομμάτια.Μάλιστα διοργανώνεται και τουρνουά από τους φανατικούς του κυβισμού.Το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα έγινε στις 5 Ιουνίου του 1992 στη Βουδαπέστη με νικητή έναν βιετναμέζο φοιτητή,τον Μίνχ Τάι, ο οποίος έλυσε τον κύβο σε 25''98.Το παγκόσμιο ρεκόρ το κατεχει από τις 16 Οκτωβρίου 2004 ο Ιάπωνας μαθητής Σοτάρο Μακισούμι με 14''52
Σήμερα ο Έρνε Ρούμπικ διδάσκει αρχιτεκτονική στο πολυτεχνείο της Βουδαπέστης και εργάζεται για την ανάπτυξη βιντεοπαιχνιδιών.

Προσωπικά,δεν έτυχε να λύσω τον κύβο ποτέ,που θα πάει όμως..:P Όσοι θέλετε μπορείτε να προσπαθήσετε εδώ να λύσετε τον κύβο και αν δε τα καταφέρνετε και σας γίνονται τα νεύρα σμπαράλια ξεσπάστε εδώ ελεύθερα.Εξάλλου μες στο παιχνίδι είναι όλα!:D

6 σχόλια:

  1. έχω έναν κύβο του πεταμένο κάπου.
    Δεν πρόκειται να τον αγγίξω!χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. loipon patriot egw lew na ton lysoyme kai oi 3 mazi kamia mera,h isxys en th enwsei aaxaxaxxaaxaxax

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. θα σπάσουμε λες το ρεκόρ των 14''?
    χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εγώ Κατερινάκι κάποτε τον είχα λύσει στην τύχη loool!Με αλγόριθμους έχει να κάνει!Πολύ ωραίο άρθρο :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αλήθεια;Είσαι τυχερός,εγώ δεν τα χω καλά με την τύχη που λες Προκόπη.Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. nai nai,entwmetaksy ti plaka poy xe to deytero link poy ebales me ayto to perityligma poy kanei thorybo xaaxaxxaxaax

    ΑπάντησηΔιαγραφή